Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Aangepaste openingstijden Zomer!

In verband met vakantie aangepaste openingstijden.

Emmeloord:
Vrijdags gesloten vanaf 12:00uur

Kampen:
Vrijdag 2, 9, 16 Augustus praktijk gesloten

Excuus voor het ongemak

Doorgaan naar de website.

Meer informatie over u nieuwe prothese

Het wennen aan uw nieuwe prothese

Aan iedere nieuwe prothese moet u wennen, doordat er ten opzichte van uw oude prothese nogal wat kan veranderen in uw mond, wat vaak ook noodzakelijk is voor uw gezondheid.
Het kan zelfs zijn dat u zich af en toe wat misselijk voelt, maar dit gaat vanzelf weer over. Daar u uw oude prothese vaak meer dan 10 jaar heeft gedragen, hebben de spieren van de mondholte zich helemaal aan uw oude prothese aangepast. Dus tong, wangen en lippen. Deze gewenningsperiode duurt 1 tot 6 weken!

 

Wat kunt u zoal ervaren na het plaatsen van een nieuwe gebitsprothese

 

Pijn

Soms kan een nieuwe prothese pijnlijke plekjes veroorzaken, wat niet abnormaal is. Als uw prothese pijn doet of u het gevoel heeft dat er ergens een blaar gaat ontstaan, ga dan terug naar uw tandarts/tandprotheticus. Blijf er niet mee lopen, want het kan gemakkelijk opgelost worden. Ga zelf nooit schuren of slijpen aan uw prothese!

 

Spreken

Het is heel goed mogelijk dat u de eerste dagen problemen heeft met het uitspreken van bepaalde woorden, ook dit komt door de nieuwe situatie in uw mond. Als u thuis bijvoorbeeld de krant of een tijdschrift leest, doe dit hardop voor uzelf. Meestal denkt u zelf dat u anders spreekt, maar merken anderen er veel minder van of helemaal niets.

 

Speeksel

Ook kunt u in het begin last krijgen van teveel of te weinig speeksel. Naarmate u aan uw nieuwe prothese gaat wennen, zal dit ook weer normaal worden.

 

Eten

Ten opzichte van uw oude prothese zit uw nieuwe prothese veel vaster en stabieler. Toch kunt u het gevoel hebben dat uw nieuwe prothese, en dan vooral de onder prothese los zit.

Ook dit heeft weer te maken met de gewenningsperiode, waarin de gehele mondholte zich aan moet passen aan de nieuwe situatie. Vergelijk uw prothese of mogelijkheden nooit met iemand anders, omdat bijvoorbeeld het afbijten van een appel niets met het vastzitten of de kwaliteit van de prothese te maken heeft, maar met de individuele verschillen in relatie/kwaliteit kaakstructuren en/of handigheid. Ook zal de toestand en gezondheid van uw mondholte erg belangrijk zijn, deze verschillen van mens tot mens, daarom is uw situatie nooit met een ander te vergelijken.

Gezondheid van uw mond/kaken

Nadat u tandloos bent geworden, bent u in het bezit van een boven – en onderkaak waarop een gebitsprothese gemaakt kan worden. Als deze boven- en onderkaak stevig en gezond zijn, kan er ook een gebitsprothese gemaakt worden, waarmee u gelukkig kunt zijn.

Daarom is het ook belangrijk om deze kaken in goede gezondheid te houden.

Hieraan kunt u zelf een bijdrage leveren. Doe uw onderprothese ‘s nachts uit zodat het “tandvlees zich kan herstellen“, dit is noodzakelijk voor de doorstroming van het bloed in uw tandvlees waardoor het stevig blijft. Bij het afknellen van de bloeddoorstroming zal de kaak snel kleiner worden, waardoor uw prothese minder goed gaat passen, daarbij word de houvast van een eventuele nieuwe prothese ook minder.

 

Regelmatige controle

Ondanks een nieuwe gebitsprothese zullen uw kaken toch in meer of mindere mate kleiner worden. Laat daarom uw mondholte en kaken om de 2 jaar controleren op hun gezondheidstoestand en pasvorm van uw prothese. Dit is voor u belangrijk om mogelijk te voorkomen dat u op latere leeftijd problemen gaat krijgen. Vergeet u niet dat uw prothese niet te vergelijken is met eigen tanden. Wanneer u uw mond maximaal opent, en daarbij al uw mond- en gezichtsspieren zoals bij hoesten, niezen en het plaatsen van uw tong onder de rand van de onder prothese, kunnen protheses loskomen. Het is en het blijft een prothese wat een hulpmiddel is, waar u mee kunt eten, spreken en er goed uitzien, kortom wat belangrijk is om goed te functioneren.

 

Mondhygiëne-instructie

Bij het eten kunt u niet voorkomen dat er zich voedselresten verzamelen, op zowel uw prothese als uw kaken. Daarom is het van belang dat u na iedere maaltijd, zowel uw protheses schoonmaakt als uw “tandvlees“. Het schoonmaken van de prothese kunt u het beste doen met een protheseborstel en een prothesereinigingsmiddel (bijv. Ecosym).

Voor het reinigen van uw “tandvlees“ gebruikt u een zachte tandenborstel, waarmee u zowel reinigt als masseert, wat ten goede komt aan de conditie van uw tandvlees.

 

Implantaten

Uw implantaten kunt u het beste poetsen met een elektrische tandenborstel (dit hoeft geen dure tandenborstel te zijn). U poetst dan 30 seconden per implantaat. Voor het poetsen van implantaten kunt u gewoon tandpasta gebruiken (geen prothesereinigingsmiddel).

Garantie

Uw gebitsprothese is met zorg vervaardigd om een zo optimaal resultaat te bereiken. De tandprotheticus geeft u een jaar garantie op de duurzaamheid. Indien u een meningsverschil heeft met uw tandprotheticus en denkt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreke is gebleven zonder dat u dat samen heeft kunnen oplossen dan kunt u zich richten tot de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici en om bemiddeling vragen.